zondag 17 maart 2013

En wat doe jij voor mij?

Gevoel van irritatie

De sterkere, rijkere, vader, moeder, onderwijzers, dokters, verpleegkundigen, coaches, managers, "de politiek", ...
Maar al te vaak wordt er vooral van anderen verwacht dat ze concrete zaken realiseren, oplossingen aanleveren, je levensstandaard verhogen, enzovoort.
Wanneer een vraag als "wat doe je voor mij" op een wat kritische toon naar jou persoonlijk wordt gericht, bekruipt je waarschijnlijk een zeker gevoel van irritatie.
Het is een opmerking die aantoont dat men betwijfelt of je de verwachtingen wel kan inlossen.
Zijn die verwachtingen echter steeds terecht? Geregeld wordt er door de media melding gemaakt van voetbaltrainers, hooggeplaatste ambtenaren, topmanagers, zelfs ministers die - al dan niet gedwongen - plaats moeten ruimen. Het is nu eenmaal gemakkelijker een zondebok aan te duiden. De verpersoonlijking van al het kwade wordt uitverkoren als oorzaak van de teleurstellingen, waardoor de oplossing van het probleem zeer eenvoudig kan worden aangeleverd: verbannen die duivel!

Grenzen verleggen met vallen en opstaan

Verandering van spijzen doet eten, maar zal de anorexia niet genezen.
Morgen is het resultaat te beleven van de keuzes, inspanningen en gebeurtenissen tot en met vandaag. Hoewel onze omgeving inderdaad afhankelijk is van externe factoren en andere mensen, zijn we ons vaak onvoldoende bewust van onze eigen inbreng. Als we kijken naar succesvolle mensen (of organisaties) om ons heen, dan zal je het verdomd moeilijk hebben om aan te tonen dat hun succes vooral het resultaat is van externe factoren. Veel en hard werken, trainen, studeren, vernieuwen, risico's aangaan, moeilijke beslissingen nemen en vooral blijven doorzetten zijn de belangrijkste ingrediënten voor de bereiding van langdurig succes. Telkens opstaan en gesterkt door ervaring verder gaan, zo verleg je je eigen grenzen. We helpen elkaar door onze ervaringen en inzichten te delen, en vooral door elkaar blijvend te motiveren. In een opwaartse mars richting overwinning heb je vaak genoeg aan jezelf, maar dat gevoel kan snel omslaan wanneer je een minder moment beleeft.

Wegwijzer

In elke 'rol' die je kan spelen in dit leven, probeer je de mensen in je omgeving de weg te wijzen die volgens jou kan leiden naar verbetering of succes. Natuurlijk is jouw gekozen weg niet steeds de meest geschikte voor iedereen, maar deze zou op zijn minst moeten kunnen dienen tot voorbeeld. Iedereen die weet dat dat je bedoeling is, begrijpt dat je daardoor de lat ook voor jezelf hoog genoeg moet leggen. Toon werkelijk aan elkaar wat het betekent om verantwoordelijkheid te nemen en je zo controle te krijgen over je eigen toekomst.

De juiste vraag

De manier waarop je een vraag stelt, bepaalt ook de "bruikbaarheid" van het antwoord dat je zal krijgen. Stel je voor dat je zoon of dochter actief is in een sportclub. Je merkt dat hij of zij net een periode doormaakt waarbij de motivatie duidelijk minder is, en je begint je zorgen te maken over hoe het nu best verder moet. In tegenstelling tot je eigen kind, beleeft een ander clublid een periode van vooruitgang en overwinningen. Al snel krijg je de indruk dat de clubtrainer meer tijd en energie investeert in deze laatste. Hoe langer je er aandacht aan besteedt, hoe meer je overtuigd wordt van deze "oneerlijke" behandeling. Op een volgende oefenavond stap je naar de trainer toe en stelt hem ronduit de vraag: "waarom krijgt (...) zo een voorkeursbehandeling?"
Je kan je wellicht inbeelden dat de trainer door deze vraag meteen in een defensieve houding wordt geduwd. Hij (of zij) zal vooral trachten je te overtuigen dat je opmerking onterecht is. Hoe het ook zij, de kans is groot dat het antwoord je zoon of dochter niet vooruit zal helpen. Als we nadenken over de situatie, dan beseffen we pas wat we echt willen bekomen: motivatie en vooruitgang voor zoon- of dochterlief. De trainer moeten we dan in eerste instantie zien als iemand die daarbij kan helpen. Een andere vraag zou kunnen zijn: "Ik heb gemerkt dat de prestaties van mijn zoon (dochter) wat minder zijn, en ben bang dat hij (zij) hierdoor minder gemotiveerd raakt. Wat denk jij, en hoe kunnen we dit verbeteren?".  Door de trainer niet meteen het gevoel te geven dat hij of zij niet goed bezig is, zal het gemakkelijker zijn om je vraag op een positieve manier te benaderen.

Coach zijn

Uiteindelijk maakt het niet uit of het nu gaat over sport, school, werk, gezondheid, ...
We kunnen niet altijd en alles alleen. Vroeg of laat hebben we hulp nodig van anderen. Daar is niets mis mee, zolang we zelf de eindverantwoordelijkheid blijven dragen. Ik neem graag anderen tot voorbeeld en probeer zo veel mogelijk van hun te leren. Eerlijk gezegd streelt het mijn ego om soms te merken dat ook anderen mij kunnen zien als een voorbeeld. Daar probeer ik elke dag opnieuw aan te werken, een voorbeeld zijn. Dat is mijn belofte, dat wil ik kunnen doen voor jou: een coach zijn. Je helpen met fundamentele veranderingen zodat je vooruit komt in het leven. Wat ik in ruil vraag? Doe je best, zodat ik op een dag van jou hetzelfde mag verwachten.








dinsdag 26 februari 2013

Het hart van onze gemeenschap

Oh Oh, OCMW
Velen kennen het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) vooral als een instelling waar je moet zijn voor financiële hulp. Ze blijven er liever ver vandaan en zullen steeds vermijden om ermee geassocieerd te worden. Van zodra het bewuste vierletterwoord valt, gaan ook bij heel wat mensen automatisch alarmbelletjes rinkelen. Door mijn ervaringen in het verenigingsleven, maar ook als zelfstandig ondernemer en sedert kort als OCMW-raadslid meen ik meer dan gemiddeld in aanraking te komen met verschillende lagen van de bevolking. Hoewel, is het tegenwoordig nog wel geoorloofd om onze samenleving als "gelaagd" voor te stellen? Niet dat de stereotiepe probleemgevallen moeten ontkend worden, maar uw al dan niet toevallige ervaringen ten spijt: ik tel zelf meer gevallen van laattijdige (of uitblijven van) betalingen door de zogenaamde middenklasse dan vanwege uitkeringsgerechtigden die met veel moeite de eindjes aan elkaar moeten knopen.

Door getimede tegenslagen in vrije val richting kansarmoede
Feit is dat er heel wat mensen ongewild kansarm worden, en gewoonweg geen vooruitgang kunnen boeken zonder dat ze hiervoor extra begeleiding en steun (niet enkel financieel) aangeboden krijgen vanwege hun medemens. De verleiding om te beweren dat het jou nooit zal overkomen kan groot zijn, maar niets is minder waar. Een of meerdere tegenslagen (werkverlies, ziekte, ongeval, ...) gecombineerd met een "juiste" timing en het kan al steil bergafwaarts gaan. Binnen een goed ontwikkelde en beschaafde gemeenschap moet het dan ook een vanzelfsprekendheid zijn om minder fortuinlijke mensen een uitweg te helpen vinden, zodat hun leven (weer) op de rails komt.

Recht op onafhankelijk geluk
Iedereen moet de mogelijkheid hebben om een volwaardig lid van onze samenleving te zijn. En zoals we recentelijk al vaak mochten horen, dat is wel degelijk een verhaal van rechten en plichten. Louter uitdelen van geld en voeding zijn vaak slechts 'doekjes voor het bloeden'. De mensen hebben het recht op meer dan dat, ze moeten de kans krijgen om ook terug onafhankelijk te worden van uitgedeeld geld en boterhammen. Denk ook aan mensen die geboren worden met lichamelijke of geestelijke beperkingen, of zij die plots moeten instaan voor de extra verzorging van hun behoevend kind of ouder, getroffenen van ongevallen of misdaadslachtoffers, ... Het is onze taak om hun fundamenteel te helpen, met een visie op lange termijn. Liefst voor de rest van hun leven (en dat van hun kinderen).

Het hart van onze gemeenschap
De opdracht en verantwoordelijkheden van het OCMW en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn reiken dus veel verder dan eenvoudigweg wat geld uitdelen. Het menselijk aspect van haar opdrachten, en ook de raakvlakken met gezondheidszorg maken het OCMW letterlijk het hart van onze gemeenschap. Waar binnen de gemeenteraad ook vaak eindeloos gediscussieerd kan worden over de zogenaamde RUP's (ruimtelijke uitvoeringsplannen), straten, marktpleinen en verkeersassen, daar gaat het OCMW steevast in de eerste plaats over de zorg voor onze medemens. Ook in Diksmuide is er een hele waaier aan diensten die aangeboden worden door het OCMW. Meer informatie vind je alvast op de website van OCMW Diksmuide.

Dicht bij de mensen
De leden van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst (BCSD) leveren extra inspanningen om mee te werken aan de opdrachten van het OCMW. Dit comité bestaat uit een groep van 4 raadsleden, en vormt samen met het vast bureau een van de belangrijkste bestuursorganen binnen het OCMW. Samen met de maatschappelijke werkers van de sociale dienst worden alle aanvragen (dossiers) besproken, en indien mogelijk worden meteen concrete beslissingen genomen door de leden van het BCSD. Sommige aanvragers grijpen de kans om hun dossier persoonlijk te verduidelijken tijdens een zitting van het BCSD. Om de privacy van de aanvragers te garanderen zijn de besprekingen van het BCSD achter gesloten deuren. De confrontatie met de verschillende vragen om hulp, de persoonlijke getuigenissen, maar ook steeds terugkerende dossiers is niet eenvoudig. Het is telkens weer zoeken naar een gezond evenwicht tussen de opgewekte empathie, en je persoonlijke rechtvaardigheidsgevoel. Uiteindelijk engageren we ons toch om het in eerste instantie beter te maken voor zij die dat het meeste nodig hebben?

vrijdag 22 februari 2013

Van Vlaamse nostalgie naar politiek




Ik herinner me nog de mooie zomerdagen midden jaren '70. De lange zomervakantie werd steevast ingevuld met enkele weken aan zee, afgewisseld met ravotten in de eigen buurt. De gele wimpel met de onmiskenbare Vlaamse leeuw achteraan mijn kinderfietsje verraadde toen reeds de familiale inborst.Uren fietsen op de veldwegen tussen graanvelden en fruitplantages, springen over beekjes en klimmen in bomen tot de boer de deugnieten deed opschrikken. We leefden vooral in de buitenlucht, van maaltijd tot maaltijd, van de ochtendzon tot de avondschemering. Het was de tijd dat de Volksunie op haar hoogtepunt was in de nationale politieke arena, maar op lokaal vlak meestal veel te klein bleef om iets te kunnen betekenen. Men sprak niet van Bart De Wever, maar van Willy Kuijpers, Vic Anciaux en nog vele anderen. Ik luisterde vaak bewonderend naar de verhalen die mijn vader vertelde over de Vlaamse boegbeelden van toen, en over hoe deze lieden zouden zorgen voor verandering. Op dat ogenblik besefte ik nog niet dat de overtuiging en verhalen van mijn vader een blijvende impact zouden hebben op mijn verdere leven. Onafhankelijkheid en rechtvaardigheid zouden blijvend gevoelige thema's zijn voor mij.


De loop van het leven met al haar facetten brengt me meer dan 30 jaar later zelf in het (zij het lokale) politieke landschap. Tijdens mijn studiejaren in Leuven kon ik het niet laten groepsvertegenwoordiger te worden in de studentenraad, enkele jaren later werd ik gevraagd om binnen de stedelijke sportraad een bestuursfunctie op te nemen (penningmeester).
Die bestuursfunctie binnen de sportraad viel me zwaarder dan verwacht. Gewapend met veel ambitie en jong ongeduld heb ik de bestuursploeg vervoegd, maar na enkele jaren besloot ik een illusie rijker mijn engagement aldaar te beëindigen. Het was, voor een jonge en onervaren snaak als mij, onbegonnen werk om hier voldoening uit te kunnen halen. Ik was dan ook 30 jaar jonger dan de gemiddelde bestuurder. Privé en professioneel veel illusies maar ook de nodige "overwinningen" rijker kwam ik in 2008 terecht in Esen, de grootste deelgemeente van Diksmuide. Een heel nieuw hoofdstuk diende zich aan, met nieuwe moeilijkheden en ook nieuwe kansen. Van de Volksunie is inmiddels al een hele tijd geen sprake. 

Ook die partij heeft heel wat tegenslagen, pijn en illusies moeten verwerken. De (naar mijn gevoel) enige echte erfgenaam heeft vorm gekregen in de Nieuw-Vlaamse Alliantie, beter bekend als de N-VA. Het kan geen toeval zijn dat, ondanks mijn recente verhuis van het mooie Limburg (Sint-Truiden), de lokale partijafdeling me nog net op tijd had gespot om ook mijn steentje te kunnen bijdragen aan de lokale verkiezingen. Je weet wel, die verkiezingen waardoor N-VA van een reus met dwergenpootjes plots uitgegroeid is tot de grootste partij van Vlaanderen, met ook een stevige verankering op gemeentelijk vlak. 



Die lokale verkiezingen werden een kort, maar hevig avontuur, met een erg mooi resultaat. Ook in Diksmuide, ook voor de inwoners die mij vereerden met een naamstem. Met 648 voorkeurstemmen op 14/10/2012 ben ik best tevreden met mijn persoonlijke resultaat, dat enkel mogelijk was met de onvoorwaardelijke steun vanwege mijn echtgenote, Jill Dekeyser. Ook de bestuursleden van N-VA Diksmuide ben ik dankbaar voor het geloof en vertrouwen dat ze in me hebben gesteld, voor de geweldige kansen die ze me hebben geboden. Het is het begin van een lang verhaal, dat nog helemaal niet uitverteld is!